Toiminta ja hallinto vuodelta 2009

Yleistä
Kerhon vuoden 2009 toiminta toteutui suunnitelmien mukaisesti. Tärkein tapahtumamme oli Pohjanpystykorvien SM-2009 ottelun järjestäminen loka-marraskuun vaihteessa, Askolassa. Kerhomme jäsenet osallistuivat aktiivisesti ko. tapahtuman järjestelyyn ja vaikuttivat merkittävästi panoksellaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseen.
 
Kerhomme jäsenten koirista valtakunnallisiin mestaruuskokeisiin osallistui neljä koiraa.
 
Pohjanpystykorvien SM-haukut Askolassa:
-
Ppn Taika, om. Soile Torvinen, 3. sija
- Ppu Joutsenvaaran Hero Husty, om. Hannu Hämäläinen, 10. sija

Suomen pystykorvien Haukkuottelu Uuraisilla:
- Spn Pystykujan Pihla, om. Pekka Inkinen, 10. sija
 
Karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu Oulussa:
- Kku Jämäkän Jamo, om. Pekka Tuulensuu, 13. sija
 
Saavutusta voidaan pitää erinomaisena, varsinkin kun saavutus suhteutetaan jäsenkuntamme kokoon ja jäsentemme koirien määrään. Merkittävää on myöskin, että vaikka metsästys- ja koulutusolosuhteet eivät toiminta-alueellamme ole lähelläkään ihanteellisia, niin jäsentemme koirat ovat pystyneet pääsemään rotujensa tärkeisiin ja tavoiteltuihin mestaruuskokeisiin ja näin todistaneet olevansa valtakunnan huipputasoa.
 
Uusien lintutuomareiden palkintotuomarikurssi pidettiin 23.7. sekä 6.8.2009. Lisäksi vanhojen palkintotuomareiden kertauskoulutus oli 6.8.2009, johon osallistui runsas joukko vanhoja tuomareita.
 
Jäsenistö
Kerhon jäsenmäärä oli vuoden vaihtuessa 87 (v. 2008 76) maksanutta vuosijäsentä, 12 (v. 2008 11) ainaisjäsentä sekä 4 kunniajäsentä eli yhteensä 102 jäsentä (v. 2008 91). Jäsenmäärän kasvua on ollut 12,1%!
 
Perinteinen jäsentapaaminen oli to 6.8.2009 Veteraanimajalla, Mäntsälässä. Jäseniä oli runsaasti paikalla ja perinteisessä erätaitokilpailussa voittajaksi tuli Titi Broman tuloksella 63 pistettä. Tapahtuma kohotti ennen kaikkea jäsenten, mutta jonkin verran myös heidän koiriensa keskinäistä tuntemista.
 
Hallinto
Johtokunnan puheenjohtajana on toiminut Pekka Tuulensuu (kausi 2008-2009), varapuheenjohtajana Erkki Olsson (kausi 2009-2010), sihteerinä Reijo Korhonen (kausi 2008-2009), rahastonhoitajana Jukka Kivi (kausi 2009-2010) sekä muina johtokunnan jäseninä Markku Ahtiainen (kausi 2008-2009), Timo Minkkinen (kausi 2008-2009) ja Hannu Hämäläinen (kausi 2009-2010).
 
Tilintarkastajina toimivat Olli Kandelin ja Lasse Elomaa sekä heidän varamiehinään Kalle Immonen ja Mauri Vänttinen.
 
Vuoden 2009 koetuomareiden nimeäminen
Vuoden LINT-koetuomariksi johtokunta nimesi Erkki Olssonin, ja vuoden HIRV-koetuomariksi Ville Tuulensuun.
 
Jaostojen toiminta
 
Pystykorvajaosto
Järjestetyt tapahtumat
Vuoden 2009 merkittävin tapahtuma kerhollemme oli pohjanpystykorvien SM-haukut 31.10. ja 1.11.2009. Kilpailukeskus oli Askolassa Prestbackan kartanon monimuotoisissa tapahtumaan hyvin soveltuvissa kartanoravintola- ja majoitus- tiloissa. Lähikuntien alueilta saatiin riittävästi koemaastoja. Lintumäärät olivat riittävät, joskin teerien parveutumisen takia määrät vaihtelivat eri maastoissa. Koepäivinä alkaneen pakkassään takia linnut olivat arkoja ja tulostaso jäi vaatimattomaksi. Koetoimikunnan puheenjohtajana toimi Pekka Tuulensuu, ylituomarina Pekka Inkinen ja koetoimitsijana Timo Minkkinen.
 
Mestariksi haukkui Ppu Jekku, ER12171/08, omistaja Raimo Mattila Sodankylä, tulos VOI-1 76 p. Kolme kokeeseen valittua koiraa joutui perumaan osanoton juoksuaikojensa takia ja niin varakoiran paikalta mukaan päässyt Ppn X Taika, om. Soile Torvinen onnistui hyvin sijoittumalla 3. tuloksella VOI-3 58 p. Hannu Hämäläisen Ppu X Joutsenvaaran Hero Hustylle arvan osoittamista maastoista löytyi vain arkoja lintuja, jotka eivät kestäneet lainkaan haukkua. Tulos 27 p. oikeutti kymmenenneksi.
 
Varsinaisten metsätapahtumien ohella tarvittavat oheistoiminnot etenivät perjantai-illasta alkaen kiitettävästi kotiinlähtöön saakka monitoimivastaavana toimineen Hannu Hämäläisen sekä kerhon ja kartanon emäntien ansiosta.
 
Lauantain juhlaillallisen aikana kerhomme kunniajäsen Niilo Salmi kertoi mielenkiintoisella tavalla kokemuksistaan mm. presidentti Urho Kekkosen kanssa käymiensä hirvijahtien tapahtumista. Mukana jahdeissa oli Niilon taitava karjalankarhukoira nelinkertainen Hirvenhaukkujen mestari KVA Pörri.
 
Uudenmaan kennelpiirin pm-kilpailu järjestettiin 12.9. Mäntsälän Hirvihaarassa. Kilpailuun osallistui 8 koiraa. Mestariksi haukkui Spn Sara, omistaja Auli Korhonen Myrskylä, tulos Voi 1 78 p. Helsingin seudun kp:n pm-kilpailu järjestettiin 13.9. myös Hirvihaarassa. Kilpailuun osallistui 4 koiraa. Mestariksi haukkui Spu Taipaleen Rexi, omistaja Sulo Suihkola Helsinki, tulos Voi 3 55 p.
 
Samanaikaisesti em. pm-kokeen kanssa kerho ja Uudenmaan kp järjesti yleiset lint- ja hirvenhaukkukokeet, siten että valituilla neljällä suurehkolla maastoalueella kilpaili kussakin sekä lint- että hirvikoira. Kokeilun tuloksena selvisi, etteivät koirien työskentelyt riittävän suurella maastoalueella häirinneet toista ko. maastossa olevaa koiraa. Tämän kilpailun sponsorina toimi Tracker ja ns. Tracker-duon kolme parasta tulosta olivat kerhomme jäsenien koirilla.
1. Kku Jämäkän Jamo om. Pekka Tuulensuu Mäntsälä hirvikoe VOI 1 88 p.
2. Nhu Humbakan Bos om. Jukka Kivi Rajamäki hirvikoe VOI 1 70,5 p.
3. Ppu Joutsenvaaran Hero Husty om. Hannu Hämäläinen Mäntsälä lint-koe VOI 2 69 p.
 
LINT-palkintotuomareiden koulutuksen 1. osa järjestettiin Mäntsälässä 23.7. ja toinen osa 6.8. kerhon kesätapaamisen yhteydessä . Koulutuksen aloitti 4 jäsentä ja 1 vanhentuneen tuomarikortin haltija päivitti sääntötiedot. Uusien tuomareiden koulutuksen jälkeen tilaisuus jatkui sääntöjen kertauskoulutuksena entisille tuomareille.
 
 
Hirvikoirajaosto
Järjestetyt tapahtumat
Kerho järjesti kahden viikon AVO-kokeet Karkkilassa 29.8. – 4.9.2009, ylituomarina Kari Ruuth.
 
Osa jäsenkunnasta osallistui aktiivisesti koirineen hirvikoetoimintaan, niin tuomareina kuin koiran ohjaajina.
 
Tiedottaminen
Jäsentiedotteita oli kaksi, joista ensimmäinen oli vuosikokouskutsu ja toinen varsinainen jäsentiedote. Kotisivuilla on kerhon perustiedot hyvin esillä ja sivuja pyritään päivittämään aina uusia asioita ilmetessä.